Menu Zamknij

Nowa dieta antyrakowa

Dieta przeciwrakowa jest specyficznym typem diety. Może być ona stosowana zarówno w zwalczaniu komórek nowotworowych, jak i w zapobieganiu ich powstawania. Wystarczy poznać kilka głównych zasad jadłospisu, a następnie wcielić je w życie.

Zdaniem amerykańskich naukowców podstawowym pkarmem komórek nowotworowych jest cukier. Jak się okazuje, to właśnie on decyduje o złośliwości tkanek rakowych. Odkrycie to pozwoliło na dokładne poznanie, w jaki sposób przebiegają procesy metabolizmu w komórkach nowotworowych. Komórki te nie spalają cukru, a jedynie zamieniają go w kwas mlekowy. Kwas ten hamuje działanie układu odpornościowego, a im więcej kwasu mlekowego produkuje określony rodzaj nowotworu, tym większe prawdopodobieństwo pojawienia się przerzutów.

W leczeniu chorób nowotworowych bardzo ważne znaczenie ma odpowiednie połączenie terapii ze zmianą stylu odżywiania się. W ten sposób można skutecznie zmniejszyć podaż glukozy, w skutek czego komórki rakowe nie będą się rozrastać. Taka dieta przy raku trzustki, żołądka, prostaty wydaje się przynosić dobre rezultaty. W wyniku braku glukozy komórka nowotworowa w rzeczywistości umiera.

Nasza dieta na ogół opiera się na tłuszczu, białkach oraz węglowodanach. Do cukrów w naszym organizmie rozkładane są głównie węglowodany, więc jak łatwo się domyślić, należy je z diety wyeliminować. Większość cukrów to cukry proste (glukoza, fruktoza), ale występują także cukry złożone (na przykład skrobia). Dostarczanie tych substancji powoduje wzrost stężenia cukru we krwi, a to z kolei jest doskonałym źródłem energii dla tkanek rakowych. Z uwagi na wysoką zawartość cukrów w diecie antyrakowej zabronione jest spożywanie produktów bogatych w węglowodany: ziemniaków, pieczywa oraz środków słodzących.

Nowa dieta przeciwrakowa opiera się także na olejach roślinnych. Najlepsze są przede wszystkim te, które otrzymywane są w procesie tłoczenia na zimno. Takie oleje zawierają w swoim składzie cenne kwasy omega – 3. Takie produkty powinny być jednak stosowane tylko i wyłącznie na zimno. Ich podgrzewanie nie jest wskazane. Można też sięgnąć po olej rzepakowy lub oliwę z oliwek. Należy spożywać 0,5 ml mieszanki olejów na jeden kilogram masy ciała dziennie.

W diecie antynowotworowej bardzo duże znaczenie ma zdrowe żywienie. Należy więc zadbać o to, by nie przekraczać dziennej zalecanej dawki węglowodanów, a powszechnie jadane przez nas ziemniaki zastępować innymi warzywami. Ograniczmy ponadto sycące dodatki, takie jak makaron, ryż oraz chleb.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *