Menu Zamknij

Tabela produktów w diecie antynowotworowej

Badania przeprowadzone przez amerykańskich naukowców pokazały, iż niektóre rośliny mogą zawierać w swoim składzie substancje, które skutecznie zapobiegają rozwojowi chorób nowotworowych. Na tej podstawie została opracowana nowa dieta antyrakowa, która jest coraz częściej wykorzystywana nie tylko do leczenia raka, ale także w profilaktyce chorób nowotworowych.

Coraz większa liczba dietetyków jest zdania, że dieta ma bardzo duże znaczenie w zwalczaniu oraz zapobieganiu rozwojowi raka. Szczególnie cenna są naturalne związki, które są w stanie blokować rozwój komórek nowotworowych. Do takich substancji zalicza się między innymi antyoksydanty, likopen, izoflawony oraz kurkuminę. Większość tych składników można odnaleźć w owocach, warzywach, przyprawach oraz ziarnach zbóż.

Te innowacyjne odkrycia pomogły stworzyć tabelę produktów w diecie antynowotworowej. Na liście pokarmów, które przeciwdziałają rozwojowi nowotworów znalazły się różne rodzaje kapusty, marchew, brokuły, czerwone buraki, czosnek, soja, rozmaryn, imbir, pomidory, oliwa z oliwek oraz czerwone wino.

Wykaz produktów w diecie antyrakowej obejmuje również zieloną herbatę, która jest cennym źródłem polifenoli. Związki te skutecznie hamują rozwój białaczki, raka prostaty, piersi oraz jamy ustnej. Podobne działanie ma soja. Najlepiej jednak sięgać po soję najmniej przetworzoną genetycznie, unikając wszelkiego rodzaju sojowych suplementów diety. Niestety w ich składzie często można odnaleźć wiele chemicznych dodatków, które nie służą zwalczaniu chorób nowotworowych.

W diecie antynowotworowej nie powinni także brakować przypraw. Warto sięgać zwłaszcza po tymianek, rozmaryn, bazylię oraz miętę. Przyprawy te zawierają w swoim składzie cenne kwasy tłuszczowe, które są w stanie spowalniać wzrost guzów nowotworowych. Pamiętaj także o kurkumie oraz imbirze, silnych środkach przeciwzapalnych i antyoksydacyjnych.

Bardzo często zwraca się także uwagę na pomidory, w których składzie można odnaleźć przeciwrakowy likopen. Trzeba jednak wiedzieć, że największe ilości tego składnika warzywa te zachowają jeśli ugotujemy lub udusimy je z dodatkiem oliwy z oliwek. Zdrowo jest także podawać posiłki z dodatkiem sosu pomidorowego lub przecieru (można je spożywać nawet dwa – trzy razy w tygodniu). Z kolei kapusty oraz brokułów nie należy zbyt długo gotować, gdyż wówczas traci się wiele związków przeciwrakowych. Warzywa te także można dusić z dodatkiem oliwy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *